Üdvözöllek a blogunkon!

Ez a Magyar Rádió Hangmester Akadémia 2006-07-es évfolymának blogja. Ha szeretnél te is híreket írni, küldj egy e-mailt! Kellemes böngészést!

Utolsó kommentek

  • doraking: Sziasztok! Ellopták a barátom Epiphone Sheraton II sunburnst gitárját. Szériaszáma: S02014196 Ha ... (2008.03.14. 19:05) Hangmester Blog újdonságok, kezdeményezés
  • UG (juhaszm): Attila! Az utolsó óra már nem letölthető tudtommal, de nekem megvan kiírva, ha kell dobj egy email... (2008.02.14. 13:22) Elektronikus zene
  • Attila: Szerbusztok! Még mindig keresném a Barna Jancsi balladáját,(kortárs) és az Ujházy vizsga elötti ö... (2008.01.17. 16:45) Elektronikus zene
  • KoBa(k): Per pillanat el vagyok merülve az új munkahely és a vizsgaidőszak együttes gondjaiba, de ha kitalá... (2008.01.16. 17:23) Harmadik Hangmester Találkozó
  • "hendrix" aka Gergő: Látom ez a fórum halott..:( Semmi komment? Semmi hangmestertali? (2008.01.16. 16:18) Harmadik Hangmester Találkozó
  • Utolsó 20

Kommentár nélkül

2007.06.17. 14:36 | KoBa(k) | 9 komment

Elbocsátások a Magyar Rádiónál - az Index.hu híre

"A Magyar Rádió reformprogramjának részeként idén a dolgozók 20 százalékától, 192 embertől válik meg, emellett azonban már több mint 180 ember önkéntesen elhagyta az intézményt, vagy korengedményes nyugdíjazását kérte."

A cikkhez tartozó hozzászólásokból önkényesen szemezve (érdemes az összeset elolvasni, lásd link):

"...ha nem gond, én inkább azokat a "névteleneket" sajnálom, akik csak egyszerűen a fűnyíróelv miatt kerültek lapátra, mert, hogy mostmár a Petőfi egy mp3 lejátszóvá silányult."
"Kirúgtak egy csomó, nagyon nehéz körülmények között élő remek technikust, olyanokat, akik 30-35 éven át szinte hiba nélkül készítettek felvételeket és adásokat. Figyeljétek meg, mennyivel rosszabbul fognak szólni az adások pár hét múlva már. Kirúgtak archívumi dolgozókat, akik megpróbálták a mindenkori legkorszerűbb elvek szerint feldolgozni azt a sokmillió hangfelvételt, kottaanyagot, felbecsülhetetlen értékű kéziratot, amely ugyanúgy része a Magyar Rádiónak, mint az éppen elhangzó műsorok. Kirúgtak zenei szerkesztőket, akik úgy gondolták, hogy a komolyzenei műsorok összeállítása nem bízható súlyos következmények nélkül egy automatára. Kirúgták azokat, akik tiltakoztak a világhírű elektroakusztikus zenei stúdió megszüntetése ellen. (Ebben a stúdióban készült az elmúlt 40 évben a magyar kortárs zene legjava, és itt őrzik a világ első szintetizátorának - az ún. nagy Moognak - a még működő, talán egyetlen példányát, miközben a stúdió a legmodernebb eszközökkel is fel van szerelve.
A kirúgottak többsége 45-55 éves, a Magyar Rádióban 25-40 éve dolgozó, a közszolgálatiság mellett elkötelezett, másutt elhelyezkedni nem tudó, nagyon alacsony fizetésű, gyerekeket nevelő szakember. Akik szívesen tanították volna az újakat, ha lett volna kiket tanítani.
A további tervekben is azok kirúgása szerepel, akik még tudnak valamit a rádiózásból. Volt, aki már nem tudta megvárni a kirúgást, hanem - összeroppanva attól az iszonyú értékrombolástól és megalázástól, ami a Magyar Rádióban az utóbbi időszakban történt - agyvérzést kapott."

 Még két link pro és kontra:

Interjú Such Györggyel, a Magyar Rádió elnökével

"Egyre megalapozottabbnak érzem azt a kezdeti benyomásomat, hogy nálunk az emberek azt gondolják: a Magyar Rádió nem része a médiaiparnak, hanem valami azon kívül, afölött lévő entitás. "Mert mi, kérem, itt értéket termelünk, és csak mi termelünk értéket! És ezért nem kell törődnünk a világgal, mert az érték mindig csak egy kisebbség figyelmét kelti fel, a tömegekét nem". (...) Ami nemes és szép dolog lenne, ha igaz lenne, de nem az."

Korányi Tamás blogja

"A rádióban valójában nincsen szó mostanában a "rádiózásról"... Valami áttekinthetetlen, ideges, anarchisztikus összevisszaság van, intézkedések születnek, majd órák-napok múlva visszavonatnak, célzások hallhatók a sajtónak adott interjúkban - megfoghatatlan az egész, nem kis részben hihetetlenül beteges a stílusa."

"...a rádió művészeti tevékenysége egy rendkívül sokszínű szőnyeg. Ezt a szőnyeget a korábbi vezetések (kisebb és nagyobb vezetők együttműködve!) a felismerhetetlenségig telehordták trágyával. A mostani vezetés kirántja a trágya alól a szőnyeget. Mi marad?"

A bejegyzés trackback címe:

https://hangmester.blog.hu/api/trackback/id/tr60100362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoBa(k) 2007.06.19. 12:05:03

Még egy (sajnos csak volt) oktatónk a listáról (lásd a blogbejegyzés második linkjének alján):
"Ma hallottam a hírt, hogy pl. kit mészároltak le, íme:
Az áldozatot Molnár Tibornak hívják, eredeti foglalkozása mozdonyvezető. Hobbiból régi lemezek gyűjtésével kezdett foglalkozni, majd ún. mechanikai restaurátor lett. Az egyetlen a rádióban. Talán a világon a legjobb, mert ez egy nagyon különleges hivatás. Ő az, aki még a viasz- vagy lakklemezekből is képes hangot csiholni még akkor is, ha a lemezt előzetesen sósavban pácolták, vagy legalábbis a kukából szedték ki, ahol kólás dobozok társaságában pihent. (Ez utóbbi konkrét példa.) A berendezések, amikkel dolgozik, a saját tulajdonát képezik, és ingyért adta kölcsön a rádiónak. e cuccok közé tartozik egy elektroncsöves Neumann lakklemez-vágó, amit ő állított helyre (eredeti alkatrészekkel), s amit a gyártó már többször megvásárolt volna tőle, mert ilyen nincs még egy a világon, a többi elpusztult már. Tibi nemzetközi hírű szakember. Ezenkívül súlyos hormonbetegsége van. ráadásul nagyon rosszul lát. És mégis, ezzel a rossz szemével néz napi több órán át a már említett vágógép mikroszkópjába, hogy kiegyengesse a koszos, karcos, recsegős barázdákat. Ezenkívül kb. három héttel ezelőtt operálták meg, mert daganat nőtt a torkába. Szerencsére, jóindulatú. Namost, berendezéseivel és szaktudásával együtt őt is kirúgták."
www.radio.hu/read/223228/rid/PT1nTTJFVE0=

Nagyon zene:
www.fn.hu/index.php?id=1&cid=165645

gbor · http://www.overdream.hu 2007.07.12. 09:18:07

Sziasztok!
A most megjenet Médiatechnikaban nyilatkozik Horváth István Erkel-díjas tanarunk... (elektroakusztikus zenei tantárgy)

g.

doraking 2007.07.24. 09:24:07

ehsegsztrajk.fw.hu/


ÉHSÉGSZTRÁJK
a Magyar Rádió kirúgott munkatársaiért

Tisztelt munkatársaim, kedves rádióhallgatók, minden jóakaratú ember!

Én, Cs. Kádár Péter bejelentem, hogy alkotmányos jogommal élve, 2007. július 24-én, kedden, reggel 8 órától éhségsztrájkba kezdek; tiltakozásul a Magyar Rádió vezetőinek – különösen Such György elnöknek, Szetei Tibor humánpolitikai igazgatónak és Kemencei Andrea humánpolitikai és oktatási csoportvezetőnek – érzéketlen, egy egész családot lassú éhhalálra ítélő döntése ellen, továbbá a Rádió munkatársainak folyamatos megalázása, becsapása, egzisztenciális és szakmai tönkretétele ellen.

1978 júniusában kezdtem dolgozni a Magyar Rádióban. Az eltelt 29 esztendő során hangmérnökként, internetes szerkesztőként, újságíróként, az ORTT elnökének tanácsadójaként és oktatásszervezőként is igyekeztem bizonyítani, hogy értek a műsorszóró rádiózáshoz. Ezt szolgálták pl. a cikksorozataim a Rádiótechnika című folyóiratban, a Hi-Figyelő című műsorok 15 éven keresztül, a három Hangzáskultúra napja, sok-sok zenei hangfelvétel, négy könyv, és azok a tanfolyamok, képzések, amelyek során a felnövekvő nemzedékeket ismertettük meg az igényes műsorkészítés titkaival. Munkámat – egyebek mellett – három nívódíjjal, a hangjáték-kritikusok különdíjával és „Az év szerzője” kitüntetéssel ismerték el.

Az év elején jelentette be Szetei Tibor, hogy csoportos létszámcsökkentés lesz a Magyar Rádióban, de ez nem érinti a Humánpolitikai Igazgatóságot. Amikor egyik munkatársam önkéntesen kívánt távozni a Magyar Rádióból, nem is engedték őt el, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a mi területünk nem létszámleadó, és mindannyiunk munkájára szükség van. Ugyanakkor az év elejétől sokszorosára nőtt az adminisztráció, egyre több lett a titok, és pl. csak az Üzemi Tanács elnökének segítségével érhettem el, hogy a témafelelősként rám bízott 88 főnyi hangmester tanulóval rendszeresen személyesen is találkozhassak.

A többszörösen megerősített ígéretek miatt váratlanul ért, amikor én is megkaptam a csoportos létszámleépítésről szóló értesítést. A Magyar Rádió valamennyi szakszervezete, az Üzemi Tanács és e szervezetek több vezetője azonnal mellém állt, és mindent megtett annak érdekében, hogy elbocsátásomat megakadályozza. Ők ismerik szakmai múltamat, és azt, hogy – csakúgy, mint sok kollégám – rossz anyagi körülmények között élek. Három gyermekem van, közülük kettő tanul, egy pedig pályakezdő munkanélküli. A feleségem nettó havi jövedelme nem éri el a 70 ezer forintot. Egy 49 m2-es panellakásban lakunk öten, amelynek havi rezsije magasabb, mint a nejem bére és a családi pótlék összege. Méltányossági kérelmemet azonban – szociális helyzetemet mérlegelve (!) – szervezeti egységem vezetőinek ún. tárgybani egyetértésével az elnök elutasította. Hasonlóan jártak el szinte az összes többi alacsony jövedelmű családdal és az évtizedek óta a rádióban dolgozó emberrel szemben.

54 esztendősen jogom van ahhoz, hogy tartalmas életemet méltósággal, lassú kínhalál helyett a magam választotta módon, a mi drága hazánkban, a Magyar Rádióban fejezzem be. De nem akarok elpusztulni, azt akarom elérni, hogy Such György és társai vizsgálják felül a létszámleépítéssel kapcsolatos összes olyan döntésüket, amelyek az évtizedek óta itt dolgozókat hátrányosan érintik. A Magyar Rádió vezetői folyamatosan alázzák meg és nyomorítják meg a dolgozóinkat, meggyőzés és együttműködés helyett „lenyomják a torkukon” az intézkedéseiket, és aki nem ért egyet velük, azokat a lehető legdurvább módszerekkel távolítják el, szándékosan meg sem köszönik az eddigi munkájukat. Bejelentem továbbá, hogy munkatársaimmal közösen panaszt nyújtunk be az illetékes hazai és nemzetközi szervezetekhez csoportos létszámleépítésnek álcázott, egyéni és csoportos korosztályi diszkrimináció, törvénysértések és az emberi méltóság megsértése tárgyában.

Az éhségsztrájk alatt munkahelyi feladataimat becsülettel fogom ellátni.

Kapják: a Magyar Rádió dolgozói és vezetői; hazai és nemzetközi érdekvédelmi, emberi jogi és munkaügyi szervezetek, az ORTT és az EBU, valamint a sajtó.

Magyar Rádió Budapest, 2007. július 23.

Cs. Kádár Péter sk.

Tel: 06-30-449-8089

KoBa(k) 2007.07.25. 11:39:21

ÉHSÉGSZTRÁJK PIKNIK szerdán, ma DÉLTÁN KETTŐKOR A POLLACK-TÉREN!

Szerdán délután kettőkor a Pollack Mihály téren éhségsztrájk-pikniket rendezünk, ahová - stilszerűen - csak alkoholmentes itallal szabad érkezni.
Ilymódon megismerhetitek az éhségsztrájkoló változatos italrendjét, életének sajátosságait, meg lehet őt tapogatni, lehet neki kedveskedni zenélgetéssel, mifene.

A lényeg az, hogy megmutatjuk Suchéknak, hogy vagyunk, hogy tudunk vidámak is lenni, s hogy beszélgessünk a közszolgálatban kialakult helyzetről - vagy bármi másról - egymással.

Szeretettel és egy pohár vízzel vár Titeket Cs. Kádár Péter

(Az MTI jelen lesz az eseményen)

Szóljatok minél több embernek, hogy jöjjenek!

doraking 2007.07.26. 12:16:35

Ez jó!
Olvasgatom a Művészetek Völgye elmaradó programjait csak kíváncsiságból, és akkor egy ilyet találok...
Akinek van kedve, reagáljon rá...

Elmarad ezenkívül (nem financiális okokból!) a közszolgálati Magyar Rádió összes programja:
Mintegy 14 válogatott (elsősorban felnőtt hallgatóknak szóló) hangjáték a HangJátékSzínház keretében a taliándörögdi katolikus templomban, és 15 gyermekeknek szóló program a Mese-Hang-Játék programcsoportban a templom Mese-Ovóda helyszínén.

"hendrix" aka Gergő 2007.07.26. 15:47:31

Persze h nem financiális! Nincs már aki csinálja... Na de majd a such...

pkmic 2007.11.23. 12:56:44

Ezt találtam ma a neten. Bár régi írás, azért a Rádió történetéhez hozzátartozik. Főleg az új vezérigazgató itteni riportjával együtt érdekes csak igazán.

www.hocipo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=800&Itemid=30

Lineáris világot mindenkinek! :)
süti beállítások módosítása