Üdvözöllek a blogunkon!

Ez a Magyar Rádió Hangmester Akadémia 2006-07-es évfolymának blogja. Ha szeretnél te is híreket írni, küldj egy e-mailt! Kellemes böngészést!

Utolsó kommentek

 • doraking: Sziasztok! Ellopták a barátom Epiphone Sheraton II sunburnst gitárját. Szériaszáma: S02014196 Ha ... (2008.03.14. 19:05) Hangmester Blog újdonságok, kezdeményezés
 • UG (juhaszm): Attila! Az utolsó óra már nem letölthető tudtommal, de nekem megvan kiírva, ha kell dobj egy email... (2008.02.14. 13:22) Elektronikus zene
 • Attila: Szerbusztok! Még mindig keresném a Barna Jancsi balladáját,(kortárs) és az Ujházy vizsga elötti ö... (2008.01.17. 16:45) Elektronikus zene
 • KoBa(k): Per pillanat el vagyok merülve az új munkahely és a vizsgaidőszak együttes gondjaiba, de ha kitalá... (2008.01.16. 17:23) Harmadik Hangmester Találkozó
 • "hendrix" aka Gergő: Látom ez a fórum halott..:( Semmi komment? Semmi hangmestertali? (2008.01.16. 16:18) Harmadik Hangmester Találkozó
 • Utolsó 20

Harmadik Hangmester Találkozó

2007.10.26. 08:51 | KoBa(k) | 17 komment

Címkék: találkozó

Jön! Jön! Jön! Hossmann kolléga kezdeményezésére újból Hangmester Találkozó!

Hogy mikor? A november 2-i péntek Halottak napja, ezért én a szombatot (nov. 3.) javaslom, tanulóknak úgyis őszi szünet lesz utána, dolgozóknak meg hosszú hétvége. Este 6 órától kifulladásig!

Hogy hol? A már jól ismert Kiadó Kocsmában. (VI. Jókai tér 3.) Akik még nem ismerik a terepet, azokat 18:00-kor várom az Oktogonnál, a Burger King előtt! 

Jelentkezést, megjegyzést, konstruktív módosítási javaslatot kommentben várunk és elvárunk. Szólj mindenkinek!

angol-magyar hangtechnikai szótár

2007.10.10. 12:53 | endi | Szólj hozzá!

Sziasztok, Én a keresztféléves csopotba járok és van egy ang.-magy. hangtechnikai szótáram ami hasznos lehet kütyük beállításánál is. pdf formátumban van, itt elérhető : endinet.uw.hu , ott van egy link, jo szorakozást hozzá!

üdv

· 1 trackback

Hangmester Blog újdonságok, kezdeményezés

2007.10.09. 21:26 | KoBa(k) | 1 komment

Címkék: blog

Pár új ötlettel, javaslattal szeretném feldobni a blogot, ha már létezik, próbáljuk meg élővé tenni!

S. Endre kolléga jelentkezett a keresztféléves évfolyamból, hogy ő is szívesen írna ide szakmai anyagokat. Kapott tőlem szerkesztői jogot, várjuk a beígért hasznos dolgokat! ;) Addig is, a krónikus iWiW-függők felvehetik ismerősnek a Hangmester Akadémiát! :D

Részben gbor kolléga biztatására szeretnék elindítani egy új bejegyzéssorozatot. Ennek a lényege annyi, hogy akinek van kedve, töltsön fel ill. linkeljen be saját készítésű hangfelvételeket; írjon hozzá pár keresetlen mondatot a felvétel készítésének módjáról (használt eszközök, munkamódszer)! A hozzászólásoknál pedig lehet szakmailag kritizálni, véleményezni a felvételeket, szigorúan építő és segítő jelleggel. Szerintem ez mindenkinek hasznos lenne, készítőknek és véleményezőknek egyaránt hasznára válhat.

Várjuk az első bátor jelentkezőt! Ha bármi technikai problémátok van a bejegyzés elkészítésével (például nincs szerkesztői jogotok), írjatok az e-mail címemre, segítek! Gyümölcsöző szakmai diskurzust a kollégáknak, hadd szóljon a télikabát! ;)

Hangmester Találkozó - opus 2

2007.08.22. 21:49 | KoBa(k) | 11 komment

Címkék: találkozó

Tündi felvetette, hogy miért ne szervezhetnénk újra találkozót, hiszen múltkor is jó volt a hangulat, viszont sokan nem tudtak eljönni akkor. Tényleg, miért is ne?

Kérdéseim a szokásosak - mellettük Tündi ultimátumszerű javaslatai :)

1. Hol? - Kiadó Kocsma, VI. Jókai tér 3.

2. Mikor? - szeptember 7., péntek 19:00

Szervezkedni a kommenteknél lehet, a megbeszélt dolgokat felírom ide is a szokásos módon. Aki esetleg nem találna oda a helyszínre, azt pénteken 18:45-19:00 között várom az Oktogonon, a Burger King előtt!

Vizsgamunka

2007.07.23. 14:37 | Petroff1 | 5 komment

Címkék: vizsgamunka vizsgaremek

Sziasztok,

Felraktam a honlapomra a vizsgamunkám sztereo változatát, ha esetleg valakit érdekelne:

http://www.petroff.hu/?p=8

Ugyanitt a Tóni zseniális Analóg-Digitál c. száma is megtalálható.

Szívesen venném, ha mások is megosztanák a "vizsgaremekeiket", hogy meghallgathassuk, okulhassunk belőlük...

Üdv,
P

Búcsúbuli / sörözés / beszélgetés

2007.07.21. 20:56 | KoBa(k) | 28 komment

Címkék: c csoport b csoport a csoport találkozó

Kedves újdonsült hangmester kollégák!

A szóbeli vizsga izgalmait pihenve felmerült a Pagodában, hogy egy kis beszélgetéssel és ivászattal vezessük le a közösen eltöltött év fáradalmait és élményeit. A szavazást ezennel lezárom, az eredményképpen mindenkit meghívok a következő paraméterekkel felszerelt helyre és időpontba:

1. Mikor? - 2007. augusztus 3., 18:00-tól

2. Hol? - VI. ker. Jókai tér, találkozó az Oktogonon hatkor!

Oktogon = Burger King előtt

A célegység a Kiadó Kocsma (Jókai tér 3.), aki nincs ott az Oktogonon negyed 7-ig, az ott keressen minket! Tévelygőknek a telefonszámom a kommentek között!

3. Kivel? - Minden idén végzett kollégát és tanárainkat is meghívjuk.

Kérdéseket, visszajelzéseket, ötleteket kommentben (blogfóbiásoktól esetleg az e-mail címemre) várom! Szóljatok a többieknek is, akik nem nézik a blogot!

Videó és hangfelvétel az utolsó óráról

2007.07.13. 13:52 | Petroff1 | 3 komment

Címkék: video vizsga összefoglaló tétel újházi

Sziasztok,

Íme Nándi kamerafelvétele .mov formátumban (Quicktime), illetve a hangja külön.

Szerintem jobbgomb és szedjétek le, mert bár streamingelhető a video, de a mérete így is 1,3 GByte (5 és fél óra, vagy mi...)

A cucc már nem elérhető.

Világok harca

2007.07.09. 17:27 | KoBa(k) | 3 komment

Az utolsó konziban tartott órán hallgattunk részleteket O.Welles-H.Koch: Világok harca c. rádiójátékából, mely H.G.Wells azonos című renyénye alapján készült. Dóra feltöltötte a fordított szöveget, és a hangjátékot teljes terjedelemben. Jó szórakozást hozzá...! ;)

vilagok_harca_a_hangjatek.mp3 (38 MB)

vilagok_harca.pdf (1 MB)

A hangrestaurálás gyakorlata

2007.07.03. 16:27 | KoBa(k) | Szólj hozzá!

Felkerült a digitális hangrestaurálás jegyzet: A hangrestaurálás gyakorlata Thx to Gábor!

Segédanyagok a vizsgára készüléshez

2007.06.25. 17:16 | KoBa(k) | 10 komment

FONTOS! Csé tanár úr körlevele:

Szia!
 
A vizsgára hozzad magaddal az EREDETI érettségi bizonyítványt és személyi igazolványt vagy útlevelet.
 
Kösz!
Csé

Az utolsó gyakorlati órán Ujházy tanár úrtól kölcsönkapott jegyzet scannelve (köszönet érte Krisztának) és feltöltve: Segédanyag a hangkultúra tantárgy érettségi vizsgáihoz (Ujházy László, 2005.) (ZIP fájl, 14 MB)

Az egyetemi jegyzet is letölthető, thx to Benő: Ujházy László: A hangfelvétel művészete

Az összefoglaló órán készült hangfelvétel is letölthető, köszönet érte Dórának!

A vizsgákkal kapcsolatos bármilyen egyéb kérdéssel/ötlettel/javaslattal írjatok kommentárt ehhez a bejegyzéshez!

Kommentár nélkül

2007.06.17. 14:36 | KoBa(k) | 9 komment

Elbocsátások a Magyar Rádiónál - az Index.hu híre

"A Magyar Rádió reformprogramjának részeként idén a dolgozók 20 százalékától, 192 embertől válik meg, emellett azonban már több mint 180 ember önkéntesen elhagyta az intézményt, vagy korengedményes nyugdíjazását kérte."

A cikkhez tartozó hozzászólásokból önkényesen szemezve (érdemes az összeset elolvasni, lásd link):

"...ha nem gond, én inkább azokat a "névteleneket" sajnálom, akik csak egyszerűen a fűnyíróelv miatt kerültek lapátra, mert, hogy mostmár a Petőfi egy mp3 lejátszóvá silányult."
"Kirúgtak egy csomó, nagyon nehéz körülmények között élő remek technikust, olyanokat, akik 30-35 éven át szinte hiba nélkül készítettek felvételeket és adásokat. Figyeljétek meg, mennyivel rosszabbul fognak szólni az adások pár hét múlva már. Kirúgtak archívumi dolgozókat, akik megpróbálták a mindenkori legkorszerűbb elvek szerint feldolgozni azt a sokmillió hangfelvételt, kottaanyagot, felbecsülhetetlen értékű kéziratot, amely ugyanúgy része a Magyar Rádiónak, mint az éppen elhangzó műsorok. Kirúgtak zenei szerkesztőket, akik úgy gondolták, hogy a komolyzenei műsorok összeállítása nem bízható súlyos következmények nélkül egy automatára. Kirúgták azokat, akik tiltakoztak a világhírű elektroakusztikus zenei stúdió megszüntetése ellen. (Ebben a stúdióban készült az elmúlt 40 évben a magyar kortárs zene legjava, és itt őrzik a világ első szintetizátorának - az ún. nagy Moognak - a még működő, talán egyetlen példányát, miközben a stúdió a legmodernebb eszközökkel is fel van szerelve.
A kirúgottak többsége 45-55 éves, a Magyar Rádióban 25-40 éve dolgozó, a közszolgálatiság mellett elkötelezett, másutt elhelyezkedni nem tudó, nagyon alacsony fizetésű, gyerekeket nevelő szakember. Akik szívesen tanították volna az újakat, ha lett volna kiket tanítani.
A további tervekben is azok kirúgása szerepel, akik még tudnak valamit a rádiózásból. Volt, aki már nem tudta megvárni a kirúgást, hanem - összeroppanva attól az iszonyú értékrombolástól és megalázástól, ami a Magyar Rádióban az utóbbi időszakban történt - agyvérzést kapott."

 Még két link pro és kontra:

Interjú Such Györggyel, a Magyar Rádió elnökével

"Egyre megalapozottabbnak érzem azt a kezdeti benyomásomat, hogy nálunk az emberek azt gondolják: a Magyar Rádió nem része a médiaiparnak, hanem valami azon kívül, afölött lévő entitás. "Mert mi, kérem, itt értéket termelünk, és csak mi termelünk értéket! És ezért nem kell törődnünk a világgal, mert az érték mindig csak egy kisebbség figyelmét kelti fel, a tömegekét nem". (...) Ami nemes és szép dolog lenne, ha igaz lenne, de nem az."

Korányi Tamás blogja

"A rádióban valójában nincsen szó mostanában a "rádiózásról"... Valami áttekinthetetlen, ideges, anarchisztikus összevisszaság van, intézkedések születnek, majd órák-napok múlva visszavonatnak, célzások hallhatók a sajtónak adott interjúkban - megfoghatatlan az egész, nem kis részben hihetetlenül beteges a stílusa."

"...a rádió művészeti tevékenysége egy rendkívül sokszínű szőnyeg. Ezt a szőnyeget a korábbi vezetések (kisebb és nagyobb vezetők együttműködve!) a felismerhetetlenségig telehordták trágyával. A mostani vezetés kirántja a trágya alól a szőnyeget. Mi marad?"

Digitális technika (B csoport)

2007.04.28. 17:25 | KoBa(k) | 12 komment

Kértétek, hogy ötleteljünk megint egyet a hét közben itt a blogon, milyen hangjátékot csináljunk jövő szombaton. Ez alá a bejegyzés alá lehet kommentelni a könnyűzenei felvételnél bevált módon! ;)

Termékeny három napunk eredményeként elkészült három kishangjáték:

 "...so enjoy it!" ;)

Könnyűzenei felvételek (A csoport)

2007.04.21. 10:12 | KoBa(k) | 7 komment

Címkék: könnyűzenei felvételek a csoport

Borsos Benőtől megkaptam az A csoport könnyűzenei felvételét, íme:

Normál változat

Kompresszált, vágott változat

[Update] Gergő küldött pár fotót, íme: http://megosztas.netpok.hu/_hangmester/acsop_8st.rar

Könnyűzenei felvételek (B csoport)

2007.04.09. 16:34 | KoBa(k) | 62 komment

Címkék: könnyűzenei felvételek b csoport

Megbeszélt dolgok összegzése:

 • Zenészek:
  • Gitárok: RaGabe, Knisch Dániel
  • Basszgitár: Geri
  • Klarinét: Ádám (sajnos ápr. 21-én se)
  • Dob: Blackened
  • Ének: doraking, Blackened
  • Zongora: KoBa(k)

A felvétel első napja: április 14.

A felvétel második napja: április 21.

 • A véglegesen lekevert szám: MP3 WAV
 • Fotókat, videót várunk! ;)

· 3 trackback

Meghívó

2007.03.05. 12:48 | KoBa(k) | Szólj hozzá!

Andorka Péter üzeni mindenkinek:

Szeretettel várlak mindannyiótokat Üzen Március c. "rockoperám" lemezbemutató koncertjére. Gyertek minél többen, a belépés díjtalan, a terem meg nagy, és szeretném, ha nem kongana!  :) 
 
Szép nagy zenekar lesz, én fogom vezényelni.  :) 
 
Időpont: 2007. március 18. vasárnap, 13:00
Helyszín: Bp. XII. ker, MOM Műv. Ház (Csörsz u. 18)

Előadókról és egyebekről a letölthető szórólapon olvashattok:  
http://www.bestsharing.com/files/7CQJS235882/AndorkaA2.pdf.html
 
Kérlek benneteket, hogy szóljatok mindenkinek, akiket érdekelhet.
 
Üdv.: Péter

Könnyűzenei felvételek (C csoport)

2007.02.26. 14:27 | Petroff1 | 4 komment

Címkék: c csoport könnyűzenei felvételek oasis wonderwall

Sziasztok,

itt meghallgathatjátok a C csoport könnyűzenei felvételét. Mindent a csoport tagjai követtek el a 8-as Studióban. Várjuk az észrevételeket.

http://www.petroff.hu/downloads/Hangmester_Allstars_-_Wanderwall.mp3

Üdv,

W.P.

Analóg restauráló műhely: fotók

2007.02.04. 14:24 | KoBa(k) | Szólj hozzá!

Az utolsó elméleti foglalkozáson készült fotók. Szintén mobillal készültek.

 • A műhely, tele érdeklődő hangmester-tanoncokkal: 1. 2. 3.
 • Az asztal és a lemezjátszó akcióban: 1. 2. 3.
 • Egy szalagos magnó közelről: 1. 2. 3. 4. 5.
 • A röntgenfilm alapú Szálasi-lemez: 1. 2.
 • A hanglemezvágó gép: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

A jövő héttől három felé leszünk osztva, és elkezdődnek a gyakorlati órák. Ha valakinek van kedve képpel és/vagy szöveggel mesélni róla, mit csinált a csoportja, ne tartsa magában! ;)

Fotók a tanfolyamról

2007.01.27. 21:38 | KoBa(k) | 1 komment

Ma és a múlt héten készült fotók. Mobiltelefonnal, kézből készültek, a minőségért elnézést kérek!

 • Életképek az Oktatási Központból: 1. 2. 3. 4. ;)
 • Az 1980-as építésű keverőasztal a 33. stúdióból: 1. 2. 3. 4. 5.
 • A newsroom: 1.
 • HangomaT: 1. 2. 3.

Balogh-fóliák #2

2007.01.22. 11:40 | mt | Szólj hozzá!

Beszkenneltem amiket az effektekről kiadott másolva.

1, reverb
2, echo, flanger
3, delay, chorus
4, phaser, flanger

Műholdas kapcsolatok, EBU, EuroRádió

2007.01.18. 10:56 | KoBa(k) | 1 komment

Megkaptam Sándor Zsuzsa tanárnőtől az EBU-s előadás vetített anyagait, íme:

MR Musz.Ig. Ha bele akarsz látni... :)

2007.01.13. 18:30 | mt | Szólj hozzá!

A Rádió Műszaki igazgatóságának honlapja. Néhány tartalom eléréséhez mondjuk regisztrálni kell.

URH és műholdas közvetítések

2006.12.16. 19:57 | KoBa(k) | Szólj hozzá!

Megkaptam Kovács Iván tanár úrtól az órán vetített anyagokat, letölthető itt!

Mindenkinek szép ünnepeket, viszlát január 6-án a 13-as stúdióban!

A blogszerkesztők figyelmébe!

2006.12.13. 12:37 | KoBa(k) | 2 komment

Ha nem boldogulsz a regisztrációval, vagy hír írásával, itt találhatsz segítséget a blog kezeléséhez: http://segitseg.blog.hu/

Pár alapvető szempont, ami miatt eddig sírtatok:

 • Ahhoz, hogy bejegyzést (hírt) tudjál te is írni, szerkesztői jogot kell kapnod! Írj az e-mail címemre, és én adok neked.
 • Sajnos az adminisztrációs rész (ahol új bejegyzést is tudsz írni) csak Internet Explorer böngésző alatt működik, ezért kérlek a hírek írásához ezt használd!

Megjegyzés: majd ha nagyooon sok időm lesz (talán vizsgaidőszak után), írok nektek egy tisztább, lágyabb, jobb honlapot; addig próbáljátok megszokni ezt, nem olyan nehéz! ;)

Apple nap

2006.12.03. 19:35 | Zyn | 1 komment

Kedden - azaz 5.én - Apple nap. Számomra evidens, hogy megjelenni kötelező! :)

www2.apple.hu/corp/creativeday.2006.shtml

mikrofonok...

2006.12.03. 14:13 | benö | 2 komment

hali no, akkor rakok fel mikrofonos lapot, amit szombaton osztott a bácsi (Balogh) .. hátha elhagyta valaki, vagy ilyenek
itt van :)

benö

· 1 trackback

süti beállítások módosítása